Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
11.07.2022, 09:00

Με $50 εκατ. η Chipotle αναζητά startup για επενδύσεις

Με $50 εκατ. η Chipotle αναζητά startup για επενδύσεις

Με $50 εκατ. η Chipotle αναζητά τον τρόπο επίλυσης των προκλήσεων που θα αντιμετωπίσει η αγορά της εστίασης στο μέλλον. Η εταιρεία ξεκίνησε ένα venture fund τον Απρίλιο, το οποίο στοχεύει στην αντιμετώπιση των διαφόρων προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο τομέας της εστίασης.

Πέρυσι, η Chipotle επένδυσε στην εταιρεία αυτοκινούμενης ρομποτικής Nuro ως πρώτη επένδυση σε επιχειρηματικό πρόγραμμα και φέτος δοκιμάζει πιλοτικά το Chippy, ένα ρομποτικό μηχάνημα παραγωγής τσιπ τορτίγιας που εξοικονομεί χρόνο και εργατικό κόστος.

Οι επενδύσεις του γίγαντα των ταχυφαγείων σε τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η ρομποτική αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για την τελική αλλαγή των παγκόσμιων συστημάτων διατροφής.

Ο επικεφαλής τεχνολογίας, Curt Garner, σημειώνει ότι η Chipotle, εμπνευσμένη από την Uber, προχώρησε για πρώτη φορά σε ψηφιακή λειτουργία το 2016 με την εφαρμογή της και στη συνέχεια δημιούργησε γρήγορα χώρο σε κάθε ένα από τα εστιατόριά της, ώστε οι υπάλληλοι να μην χρειαστεί ποτέ να επιλέξουν μεταξύ της εξυπηρέτησης των πελατών, που στέκονται μπροστά τους και εκείνων που παραγγέλνουν ψηφιακά. Αλλά η επένδυση στην καινοτομία, που αλλάζει την υφήλιο, απέκτησε νέο νόημα για την Chipotle τον Απρίλιο, όταν ξεκίνησε το Cultivate Next, το επιχειρηματικό της ταμείο που έχει ως στόχο να απαλύνει τις πιέσεις που ασκούνται στον τομέα της εστίασης για τη μείωση του περιθωρίου κέρδους, αντιμετωπίζοντας προκλήσεις από τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού έως την αύξηση του κόστους των τροφίμων.

Το νέο fund

Το νέο venture fund της Chipotle θα μπορούσε να αποτελέσει φάρο για τους επενδυτές, καθώς ο τομέας της εστίασης συνεχίζει να αντιμετωπίζει σημαντικές οικονομικές αντιξοότητες.

Η Chipotle έχει γενικά παρουσιάσει θετικούς αριθμούς ανάπτυξης από το 2016. Αλλά δεν είναι απρόσβλητη από τη σημερινή ευρύτερη πτώση της αγοράς. 

"Το πρόβλημα είναι στην πλευρά των περιθωρίων", δήλωσε ο Sean Dunlop, αναλυτής μετοχών της Morningstar.

Όπως κάθε άλλος επενδυτής VC, η Chipotle επιδιώκει να μπει από την αρχή σε εταιρείες startup που αναπτύσσουν επαναστατική τεχνολογία. Σε αντίθεση με τις τυπικές εταιρείες VC, η Chipotle δεν αναζητά συγκεκριμένη απόδοση της επένδυσης σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

"Η επιτυχία για εμάς είναι πολύπλευρη", δήλωσε ο Garner. "Είναι μια ευκαιρία για εμάς να βελτιώσουμε τη λειτουργία στην επιχείρηση και αυτή η βελτίωση θα μπορούσε να γίνει μεγαλύτερη από αυτό που θα πετύχουμε από την άποψη της αυστηρής οικονομικής απόδοσης του κεφαλαίου".

Η ιδέα του venture fund ήρθε πέρυσι μετά την επένδυση της Chipotle στη Nuro, μια startup που υποστηρίζεται από τη SoftBank και χρησιμοποιεί τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης.